Eredetiségvizsgálat külföldről származó járműre -2018

Aki az elmúlt években hozott be külföldről (EU-ból) járművet, az úgy tudja, hogy ezekre a járművekre nem kell elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot. Ez 2017. december 30-án megváltozott. Méghozzá úgy, hogy a 2009-ben hozott módosítást törölték, azaz a 2009 előtti állapotot állították vissza.

Így a jogszabály szerint 2018-ban ismét kell eredetiségvizsgálat a külföldi (EU-s) járművek forgalomba helyezéséhez. Ez egy helyes döntés, pláne annak tükrében, hogy 2009 és 2018 között több száz eredetiségvizsgálat nélkül forgalomba helyezett nagy értékű járműről derült ki, hogy lopott jármű meghamisításával “csináltak” belőle magyar járművet.

A szakma 2009-ben pontosan tudta, hogy az EU-ból származó járművek vonatkozásában eltörölt eredetiségvizsgálat az autótolvajok, hamisítók malmára hajtja a vizet, de jogszabályalkotókat valami más érdek mozgatta.

Mi megnyugtatónak érezzük a mostani “állapot visszaállítást”, hiszen így nagyobb biztonságban lesznek a magyar vásárlók. Tisztulni fog a használt-autó piac.